Η υποψηφιότητα του κορυφαίου αθλητή της κολύμβησης ανοικτής θάλασσας Σπύρου Γιαννιώτη για το ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, αποτελεί σημείο σταθμό για την αθλητική οικογένεια.
Η ανακοίνωσή του ασημένιου ολυμπιονίκη του Ρίο αποτελεί κυρίαρχο θέμα για τον εξής απλό λόγο ότι, ως τώρα ήταν ασυμβίβαστη η ενασχόληση των αθλητών με την διοίκηση των αθλημάτων τους και συχνά μεγάλες μορφές των γηπέδων και των στίβων που είχαν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα από επιδόσεις, δηλαδή την καθαρή γνώση εκ των έσω για τα σπορ, έμεναν εκτός διοικητικών δραστηριοτήτων. Αυτά στην Ελλάδα.
Διότι στο εξωτερικό αρκεί να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, είναι ένας αθλητής μεγάλου βεληνεκούς, ο Σεμπαστιάν Κόε με αντιπρόεδρο τον επίσης σπουδαίο Σεργκέι Μπούμπκα.
Το sports3.gr με αφορμή τον Σπύρο Γιαννιώτη θυμάται σήμερα, ορισμένες εκλογές αθλητών σε διοικητικούς ρόλους που είτε γράφουν ιστορία, είτε βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλήματός τους. Ας πιάσουμε τις μεγάλες διεθνείς ομοσπονδίες.
Ο Λόρδος Κόε επανεξελέγη στην προεδρία της IAAF το 2019 αποδεικνύοντας ότι η αρχική εκλογή του το 2015, δεν έγινε τυχαία. Υπήρξε μάλιστα αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας από το 2007 κι ένα από τα φαβορί για το χρίσμα όταν αποχώρησε ο Λαμίν Ντιάκ.
Μάλιστα έχρισε και την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κολομβιανή Σιμένα Ρεστρέπο, η οποία ήταν ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε μετάλλιο για την Κολομβία, με το χάλκινο που κέρδισε στα 400μ. το 1992 στη Βαρκελώνη.
Όσο για τον 2ο από τους τέσσερις αντιπροέδρους της ΙΑAF, πρόκειται για τον κορυφαίο επικοντιστή όλων των εποχών Σεργκέι Μπούμκα.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου διοικείται, λοιπόν, εδώ και χρόνια από τα ίδια τα παιδιά της, παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες με κύρος και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Και αυτό είναι το φυσικό, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει υπόβαθρο ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της θέσεις που απαιτούν γνώσεις και ευελιξία.
Από την άλλη, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Μισέλ Πλατινί, δεν τα πήγε και πολύ καλά όσον αφορά στο δεοντολογικό κομμάτι, και παρότι ήταν ο πρώτος πρώην ποδοσφαιριστής που έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με την εκλογή του στην UEFA τον Ιανουάριο του 2007, δεν ολοκλήρωσε εξίσου ένδοξα την θητεία του.
Είχε εκλεγεί αρχικά τον Ιανουάριο του 2001 αντιπρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF) και το 2007 διαδέχθηκε τον Λέναρτ Γιόχανσον στην UEFA. Το 2015, ωστόσο αποβλήθηκε από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας στιγματισμένος από οικονομικά σκάνδαλα που σχετίζονται και το Παγκόσμιο του 2022 στο Εμιράτο του Κατάρ. Του έχει επιβληθεί ποινή στέρησης αθλητικής ιδιότητας έως το 2023.
Ο Πλατινί πήρε κόκκινη κάρτα στα διοικητικά αλλά δεν είναι όλοι οι μπαλαδόροι… κομπιναδόροι.
Ο Νταβόρ Σούκερ από το 2012, κρατά τα ηνία της Κροατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και συνεχίζει απτόητος.
Ο κορυφαίος Κροάτης ποδοσφαιριστής, πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας της χώρας του με 45 γκολ και κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ Μαδρίτης, έχει γράψει ιστορία στην Ελλάδα ως ο διακαής πόθος των οπαδών του Παναθηναϊκού επί σειράς ετών. Τώρα γράφει και ως αντίπαλόν δέος της δικής μας ΕΠΟ, απέναντι σε διοικητικούς χωρίς αγώνες στα πόδια τους.
Το μπάσκετ ψηφίζει αθλητές
Γκαρμπαχόσα, Κιριλένκο και Τούρκογλου. Τρεις αθλητές προεδρεύουν σε τρεις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου μπάσκετ. Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα επανεξελέγη στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, «μονοκούκι»…
Ο πρώην φόργουορντ των Τορόντο Ράπτορς και της Ρεάλ Μαδρίτης, πήρε το 92% του εκλογικού σώματος (66 ψήφους επί συνόλου 72), καθώς δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος (λευκά τα υπόλοιπα).
Ο Αντρέι Κιριλένκο, ο Ρώσος πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής με το παρατσούκλι AK-47, από το γνωστό όπλο που κατασκευάζεται στην πόλη Ιζέβσκ όπου και γεννήθηκε είναι πρόεδρος της ρώσικης ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης.
Αν και είχε λάβει την Αμερικανική υπηκοότητα, αν και παλινδρομούσε μεταξύ ΤΣΣΚΑ Μόσχας και NBA (Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Μπρούκλιν Νετς και Γιούτα Τζαζ), το σταθερό του χέρι ήταν αυτό που αναζήτησαν οι Ρώσοι για να διοικήσει την ομοσπονδία τους μόλις αποχώρησε από την ενεργό δράση.
Ο Χέντο Τούρκογλου ανέλαβε την προεδρία της τουρκικής ομοσπονδίας μπάσκετ και διαδέχθηκε τον
Χαρούν Ερντενάι το 2016 μόλις ένα χρόνο μετά το τέλος της καριέρας του. Ο 37χρονος -τότε- Τούρκογλου εξελέγη πρόεδρος «ρευστοποιώντας» την καριέρα του στα τερέν με τους Κινγκς, τους Μάτζικ, τους Ράπτορς, τους Σανς και τους Κλίπερς.
Δεν χρειάζονται μετάλλια και τρόπαια για να γίνει κάποιος μέλος ΔΣ. Παράδειγμα ο Άρι Γκράτσα. Μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ από το 1963 έως το 1968 , ο Γκράτσα είναι ο νυν πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ.
Πριν καταλάβει των ανώτατο προεδρικό θώκο, είχε περάσει από την προεδρία της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Βόλεϊ (1997-2012), καθώς και από την Συνομοσπονδία Βόλεϊ Νοτίου Αμερικής.
Ένας ολυμπιονίκης και ένας μεσογειονίκης δεν φέρνουν την άνοιξη
Ο δις ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος είναι ο πλέον… μάχιμος των σύγχρονων πρωταθλητών που διεκδίκησε και μπήκε στο ΔΣ της ομοσπονδίας που υπηρετεί το άθλημά του.
«Μπήκα στην ομοσπονδία το 2012 ως έφορος ανάπτυξης και μετέπειτα το 2016 ως έφορος εθνικών ομάδων κάτω των 23 ετών και ανδρών-γυναικών» λέει στο Sports3.gr και ως γνώστης πλέον και της διοικητικής πραγματικότητας πέραν της αθλητικής έχει ξεκάθαρη άποψη για την θέση τους στα διοικητικά όργανα: «Η συμμετοχή των αθλητών στα ΔΣ ομοσπονδιών είναι πάρα πολύ σημαντική και την θεωρώ σωστή».
Ξένια Αργειτάκη και Βασίλης Σεβαστής είναι δύο ακόμη ονόματα βετεράνων αθλητών με ανάμειξη σε ΔΣ. Η πρωταθλήτρια των 800μ. και ο ο Μεσογειονίκης του 1971 στην Σμύρνη κρατούν τις τύχες του ΣΕΓΑΣ.
Ο Βασίλης Σεβαστής από το 1998 οπότε και εξελέγη πρόεδρος ο νυν γενικός γραμματέας, ενώ η κυρία Αργειτάκη είναι β΄αντιπρόεδρος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
Γιαννιώτης: «Έχω ζήσει και ζω την πραγματικότητα του αθλητισμού στην Ελλάδα»
Συνεπώς, τα λόγια του Σπύρου Γιαννιώτη στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είναι όλο το «ζουμί» της αναγκαιότητας να εμπλέκονται οι πρωταγωνιστές και στα διοικητικά:
«Σήμερα ξεκινάω ένα δεύτερο ταξίδι, διεκδικώντας την προεδρία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ελπίζοντας ότι θα είναι το ίδιο μεγάλο και το ίδιο συναρπαστικό με αυτό που βίωσα ως αθλητής. Συχνά λέω ότι όλοι οι αθλητές που δημιουργήσαμε με τα χρόνια μια δεύτερη οικογένεια, αυτή του αθλήματός μας, έχουμε μια υποχρέωση απέναντι της. Έχω ζήσει και ζω την πραγματικότητα του αθλητισμού στην Ελλάδα, με τις δυνατές στιγμές χαράς και τις απογοητεύσεις, με τα προβλήματα αλλά και τη δημιουργία».
Πηγή : sports3.gr